Како да ги отстраните претходно инсталираните апликации на Андроид

Андроид апликации

Отстранете ги претходно инсталираните апликации на Андроид, познат како bloatware, отсекогаш бил (и за жал, ќе биде и понатаму) проблем што за момент ниту еден производител не е подготвен целосно да го искорени од своите терминали. За среќа, операторите ја напуштија оваа практика на омраза пред години и денес треба да се бориме само со софтверот на производителите.

Но, не само што се соочивме со тој проблем на Андроид, туку присутен е и во iOS, бидејќи „Епл“ инсистира и натаму да вклучува апликации што практично никој не ги користи како што се апликацијата „Пошта“ за пошта, Гласовни белешки, Компас, Берза ... Се разбира, решението за елиминирање (а не за навистина елиминирање) на апликациите е поедноставно отколку на Андроид

Кога зборуваме за bloatware или преинсталиран софтвер на кој многу корисници не користат никаква употреба, не смееме да зборуваме само за апликациите што ги инсталираат производителите, туку исто така, мора да зборуваме и за todas и секоја од апликациите што Google ги става со чевли за чевли во секој од паметните телефони што достигнуваат пазар со Android.

Отстранете ги претходно инсталираните апликации на Android со ADB

Веќе неколку години, повеќето производители спречуваат корисниците да пристапат до системот за да направат измени за да инсталираат сопствени ROM-ови ... За среќа, немањето дозвола за root на терминалите не е проблем, бидејќи имаме други методи кои ни овозможуваат да ја извршуваме истата функција: деинсталирајте претходно инсталирани апликации во нашиот терминал.

Потребна ни е само апликацијата за развој на Google ADB, апликација што преку едноставни терминални команди ни овозможува да ги елиминираме сите апликации што не сакаме да ги гледаме на нашиот уред. За да ги отстраниме претходно инсталираните апликации без да оставиме трага на нашиот Андроид уред, ние мора извршете ги 4-те чекори што ги детализирам подолу:

Овозможете опции за програмери

активирајте ги опциите за програмери

Првото нешто што мора да направиме е овозможете опции за програмери, бидејќи без овие активирани, нема да можеме да го извршиме следниот чекор во кој треба да го активираме режимот за дебагирање преку USB.

За да ги активираме опциите за програмери во Андроид, мора да пристапиме до менито каде што е број на градење на нашата верзија на Андроид. Овие информации обично се наоѓаат во менито Систем или Информации на телефонот.

Ако не можете да ја најдете оваа опција во менијата, можете најдете го преку полето за пребарување се наоѓа на горниот дел од менито „Поставки“, со изразот „компилација“ без наводници.

Овозможете режим за дебагирање преку USB

Режим на дебагирање преку УСБ

Вториот чекор што мора да го направиме е овозможете режим за дебагирање преку USB, режим што ни овозможува да добиеме пристап преку USB до терминалот. Без овој чекор, апликацијата што ќе ја користиме никогаш нема да може да комуницира со уредот.

За да го активираме режимот за дебагирање преку USB, пристапуваме до Опции за програмери достапно во менито Систем, го бараме делот Дебагирање и го активираме прекинувачот USB дебагирање.

Преземете ја апликацијата АДБ

Во следниот чекор, треба да ја преземеме апликацијата АДБ од ова линк и кликнете на Како да преземете алатки за платформата SDK став Windows / Mac o Linux во зависност од оперативниот систем што го користиме. Откако ќе ја преземеме, ја отпакуваме датотеката (ништо не треба да се инсталира).

Избришете ги апликациите

Првото нешто што мора да го сториме, откако ги извршивме сите чекори детално наведени погоре, е поврзете ги нашите уреди со компјутерот. Во тој момент, на екранот ќе се прикаже порака со која ќе се покани да дозволиме дебагирање преку USB со клуч RSA. Овој процес служи за да обезбедиме дека имаме пристап до уредот, дека уредот е навистина наш.

Следно, го отвораме прозорецот за команди на нашиот оперативен систем и пристапуваме до патеката каде што сме ја преземале АДБ за да започнеме процес што ќе ни овозможи отстранете ги root апликациите од нашиот уред без да оставите трага.

Отстранете ги апликациите со ADB

Тогаш пишуваме во командната линија"Пакети со списоци на ADB shell PM" без наводници за прикажување список со сите апликации инсталирани на нашиот компјутер.

Отстранете ги апликациите со ADB

Откако ќе го лоцираме името на апликацијата што сакаме да ја отстраниме, пишуваме „adb shell pm uninstall -k –user 0 pack-name“ без наводници. Мораме заменете го името на пакетот со името на апликацијата што сакаме да ја деинсталираме, што во овој случај е флипборд.boxer.app.

Отстранете ги претходно инсталираните апликации на Android со AppControl

Поедноставна опција, што е достапна само за Виндоус, е да ја користите апликацијата АДБ Апликација за контрола, апликација што rзаменете го командниот интерфејс со еден од прозорците, каде што можеме брзо да ги избереме апликациите што сакаме да ги отстраниме од нашиот уред.

За да ја користиме оваа апликација, ние прво мора да Овозможете опции за програмери y Овозможете режим за дебагирање преку USB, како што објаснивме во претходниот дел.

активирајте ги опциите за програмери

Активирајте ги опциите за програмери

За да ги активираме опциите за програмери во Андроид, мора да пристапиме до менито каде што е број на градење (во менито Систем / Информации на телефонот) на нашата верзија на Андроид и притиснете неколку пати додека порака не потврди дека правилно ги активиравме опциите за програмерите.

Режим на дебагирање преку УСБ

За да го активираме режимот за дебагирање преку USB, пристапуваме до Опции за програмери достапно во менито Систем, го бараме делот Дебагирање и го активираме прекинувачот USB дебагирање.

Откако ќе ги активираме овие опции, ја преземаме апликацијата Контрола на апликации на АДБ, апликација која за момент достапно само за ВиндоусЗатоа, не го користите овој оперативен систем, ќе мора да го користите методот на командна линија објасни во претходниот дел.

Откако ќе ја преземеме апликацијата, го поврзавме нашиот Андроид уред со компјутер и го извршуваме. Апликацијата Контролата на апликации на АДБ е извршна и ги вклучува сите датотеки потребни за да функционираат, така што нема да бидат инсталирани на нашиот компјутер.

Кога ќе го започнете за прв пат, ќе преземе серија датотеки и икони на апликациите за да ги прикажат информациите на многу графички и подетален начин.

Апликацијата ќе ги покаже менијата на англиски, јазик што можеме да го смениме од горниот дел на апликацијата, кликнете на буквите ES за да ги прикажете сите достапни јазици, меѓу кои Вклучен е шпански, како што можеме да видиме на следните слики.

Контрола на апликацијата деинсталирајте ги претходно инсталираните апликации

За да ги отстраниме апликациите од нашиот уред, треба само да се движиме низ прозорецот каде што се прикажани сите апликации на нашиот уред, изберете ги и одете на десната колона.

Контрола на апликацијата деинсталирајте ги претходно инсталираните апликации

Во оваа колона, избираме Деинсталирајте во полето за опции, одштиклирајте ја опцијата Чувајте податоци и кеш меморија (за да ги отстраните сите податоци од апликацијата) и кликнете на Деинсталирање.

Контрола на апликацијата деинсталирајте ги претходно инсталираните апликации

Beе се прикаже порака во која ќе нè известува дека ако отстраниме која било апликација од системот, можеби ќе бидеме принудени да го вратиме уредот од нула, што подразбира губење на секој од податоците што сме ги зачувале. Кликнете на Да.

Контрола на апликацијата деинсталирајте ги претходно инсталираните апликации

Ако сакаме да ги вратиме тие апликации откако ќе бидат елиминирани, апликацијата нè повикува да направиме безбедносна копија. Се препорачува, но не е задолжително.

Контрола на апликацијата деинсталирајте ги претходно инсталираните апликации

Откако целосно ќе ги отстраните апликациите, ќе се прикаже порака за конфигурација во апликацијата.

Оневозможете ги апликациите на Android без да ги деинсталирате

Оневозможете ги апликациите на Андроид

Ова е процес полесно кога отстранувате апликации од нашиот систем, но остава траги, па можеме да најдеме кратенки до апликациите што ги деинсталираме од нашиот компјутер додека го користиме нашиот терминал, кратенки што нè повикуваат повторно да ја инсталираме апликацијата.

Иако е наједноставната опција, остава трага по тоа можеме лесно да најдемеОттука, таа е првата опција што е достапна поради нејзината едноставност, но најмалку препорачана ако сакаме целосно да заборавиме на апликациите што производителот ги инсталира на сите нивни уреди.

За да ги деактивирате апликациите на Андроид, мора да пристапиме до поставките на нашите уреди, кликнете на апликации и изберете ја апликацијата што сакаме да ја деактивираме. Во рамките на опциите за апликација, опцијата Деинсталирај / оневозможи.

Ако опцијата Оневозможи е сиво, ова не е достапно, така што единствената опција за деактивирање е со користење на апликацијата АДБ или преку командната линија (достапна во Виндоус, macOS и Linux) или со апликацијата АДБ AppControl, апликација што само таа е достапна за Виндоус.

Да се ​​земе предвид

Сите методи што ви ги прикажав во оваа статија ни овозможуваат целосно или делумно да ги елиминираме апликациите од нашиот уред, апликации што Тие ќе бидат повторно достапни ако го вратиме нашиот уред.

Ова е затоа што кога ќе се изврши процесот, системот го враќа РОМ-от што го има зачувано со најновата верзија на оперативниот систем освен ако не ја вратиме претходната верзија на оперативниот систем од сопствениот ROM на производителот.

Единствениот начин да можеме да ги елиминираме претходно инсталираните апликации засекогаш на нашиот мобилен уред е како порано, со промена на ROM-от на уредот, нешто што, поради ограничувањата на производителите, не можеме на кој било начин, барем на најновите уреди.

Користејќи различен ROM од понудениот од производителот, тој вклучува само апликации што ги вклучил неговиот творец. Ако имате уред стар неколку години и сакате да му дадете втора шанса, отстранувањето на претходно инсталираните апликации не е решението што го барате, бидејќи она што ви треба е инсталирајте ROM што совршено одговара на вашиот хардвер.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Блог на Actualidad
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.